Meteen naar de inhoud

Cocaïne – wat is het?

Cocaïne – wat is het?

Cocaïne is een krachtig stimulerend middel. Het is extreem verslavend en wordt alleen als medicijn gebruikt. Het is afgeleid van het cocablad en werd in de jaren tachtig populair als medicijn. In zijn natuurlijke vorm wordt het cocablad al duizenden jaren geconsumeerd door de inheemse volkeren van Zuid-Amerika.

In zijn pure chemische vorm is het cocaïnehydrochloride, een stof die al meer dan 100 jaar in laboratoria wordt geproduceerd. Aan het begin van de 20e eeuw was het het hoofdbestanddeel van veel elixers en tonics die voor medicinale doeleinden werden gebruikt. Zelfs vandaag de dag wordt cocaïne nog steeds gebruikt als verdovingsmiddel bij keel-, oor- en oogoperaties.

Ook in verschillende frisdranken is cocaïne aangetroffen. De bekendste daarvan is Coca Cola. De originele formule bevatte tot 8 milligram cocaïne per liter. Dit supplement werd echter niet populair vanwege de ernstige bijwerkingen en het bedrijf stopte ermee in 1903. In 1914 werd cocaïne een illegale drug.

Momenteel is het moeilijk om cocaïne in zijn chemisch zuivere vorm te vinden. In plaats daarvan wordt het vaak gemengd met zetmeel, talk, suiker of andere stoffen.

Cocaïne, meer specifiek cocaïnehydrochloride

Zoals we al zeiden, is de pure, chemische vorm van cocaïne cocaïnehydrochloride. Hoewel de zuiverheidsniveaus variëren afhankelijk van waaraan het wordt toegevoegd, is cocaïne van de hoogste kwaliteit 98% puur. Het is de duurste vorm van het medicijn en het ziet er witter en helderder uit dan de andere.

Het hydrochloride is in de vorm van een poeder. Cocaïne in poedervorm die op straat wordt verkocht, is naar schatting tussen de 5% en 40% puur. Soms wordt het gemengd met zeer gevaarlijke stoffen zoals amfetaminen of sommige anesthetica. Cocaïnepoeder wordt meestal ingeademd of “gesnoven”. Veel gebruikers injecteren het echter ook.

Er zijn verschillende soorten “witte cocaïne” van gemiddelde tot lage zuiverheid. De meest populaire wordt “krijt” genoemd omdat het een grijswitte kleur heeft en een beetje dof is. Deze variëteit veroorzaakt een sterke euforie. Een andere categorie is “geelachtige cocaïne”. Het meest onderscheidende kenmerk is de sterke geur van benzine of kerosine. Het is de krachtigste van allemaal die op de zwarte markt verkrijgbaar is.

Andere soorten cocaïne

Cocaïne komt ook in een “basis” vorm, algemeen bekend als “crack”. De crackconsumptie nam toe toen de autoriteiten strikte beperkingen begonnen op te leggen aan de chemicaliën die nodig zijn om cocaïnehydrochloride te produceren. Dankzij deze actie steeg de prijs van cocaïne en konden veel gebruikers het niet meer betalen. Als gevolg hiervan is de basisvorm gecommercialiseerd omdat deze 15 keer goedkoper is.

Crack is een mengsel van cocaïnehydrochloride en andere chemicaliën zoals ammoniak, ether en natriumbicarbonaat. Het wordt meestal gerookt met een pijp en is veel krachtiger dan geraffineerde cocaïne. Bovendien is het potentieel verslavender en verhoogt het het risico op overlijden. Het wordt een scheur genoemd vanwege het geluid dat het maakt als het wordt verpletterd.

Een ander product dat van deze drug wordt gemaakt, is cocaïnepasta, ook wel “cocaïnesulfaat” genoemd. In dit product is tot 50% van de samenstelling sulfaat. Bij de productie worden giftige chemicaliën zoals methanol en zwavelzuur gebruikt. Meestal mengen gebruikers het met marihuana of tabak en roken het.

Zowel cracks als cocaïnesulfaat creëren een zogenaamde “flash”. Hierdoor hebben ze een snelle, zeer sterke werking. Daarom vinden verslaafden het nodig om meerdere doses achter elkaar te consumeren om het effect te verlengen. Beide hebben een hoog risico op overdosering.

Kortetermijneffecten van cocaïne

Na het nuttigen van cocaïne beginnen de effecten vrijwel onmiddellijk. Soms duren ze maar een paar minuten, soms wel een uur. De stof zorgt voor een gevoel van euforie en vitaliteit. De gebruiker voelt zich mentaal alert en zijn actie heeft vooral invloed op het gezichtsvermogen, het gehoor en de tastzin.

Het gebruik van cocaïne heeft de neiging om de behoefte aan voedsel en slaap te verminderen. Sommige mensen gebruiken cocaïne om het werk sneller af te ronden. Anderen daarentegen zijn van mening dat drugsgebruik hen vertraagt.

De duur en intensiteit van het effect is afhankelijk van het type cocaïne en hoe het wordt geconsumeerd. Hoe sneller de opname in het lichaam, hoe intenser maar van korte duur het effect. Af en toe ervaren gebruikers angst, pijn of prikkelbaarheid. Krampen, paranoia en duizeligheid komen ook vaak voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *